Obłędna beza cytrynowa z kremem krówkowo-adwokatowym

Lekko cytrynowa, idealnie krucha, w środku delikatnie przypieczona a jednocześnie trochę ciągnąca. Do tego krem z nutą alkoholu i doskonale uzupełniające całość migdały. Bardzo, bardzo polecam, jest wprost obłędnie dobra!

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 8 białek
  • 350g drobnego cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

NA KREM:

  • 250ml śmietanki 36% schłodzonej
  • 200g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 5 łyżek ajerkoniaku (np. Advocaat)
  • 4 łyżki masy krówkowej ( np. gotowej ze słoika lub z puszki)

DO DEKORACJI:

  • 2 łyżki ajerkoniaku
  • 2 łyżki masy krówkowej
  • garść płatków migdałów

 

PRZYGOTOWANIE BEZY:

  • Piekarnik nagrzewamy do 150ºC.
  • Ubijamy białka na sztywną pianę i stopniowo, partiami, cały czas ubijając dosypujemy cukier.
  • Na koniec dodajemy skórkę otartą z cytryny, oprószamy pianę skrobią i mieszamy.
  • Szykujemy dwie blachy do pieczenia, wykładamy je papierem do pieczenia i na każdej formujemy bezę w kształcie koła – do uformowania równych blatów bezowych można użyć pustej obręczy od tortownicy, którą po wyłożeniu piany należy usunąć (jeśli piana jest dobrze ubita to zachowa kształt).
  • Pieczemy w temperaturze 150ºC przez ok. 1,5 godziny. Studzimy w uchylonym piekarniku.

PRZYGOTOWANIE KREMU I DEKORACJA:

  • Ubijamy śmietanę (schłodzoną wcześniej w lodówce) razem z mascarpone i cukrem pudrem na sztywny krem.
  • Stopniowo dodajemy ajerkoniak i krem krówkowy, delikatnie mieszając aż do uzyskania jednolitego kremu.
  • Na jeden wystudzony blat bezowy nakładamy krem i przykrywamy drugim blatem bezowym.
  • W garnuszku lekko podgrzewamy ajerkoniak i krem krówkowy pozostały do dekoracji i powstałym sosem polewamy bezę.
  • Wierzch posypujemy płatkami migdałów (jeśli chcemy, można je wcześniej delikatnie uprażyć na patelni).

This entry was posted in Bez glutenu, Ciasta i desery, Przepisy. Bookmark the permalink.

13 Responses to Obłędna beza cytrynowa z kremem krówkowo-adwokatowym

  1. Samantha says:

    Idealna ! Pięknie i przepysznie się prezentuje ! Pozdrawiam :)

  2. Ewka says:

    Przepis wypróbowany, jest rzeczywiście O-B-Ł-Ę-D-N-A!!! Wielkie dzięki! :)

  3. arcincook says:

    zważył sie krem :( – jaka moze byc przyczyna, jak temu zapobiec robiac krem ponownie?
    na jakich blaszkach piec beze ?(wymiary)

    • zuza says:

      Czy śmietana była dodana równocześnie z mascarpone? Prawdopodobnie krem był za długo ubijany – należy ubijać krem tylko do momentu w którym jest gęsty i dobrze połączony. Bezy formować w obręczy od tortownicy 26-27cm.

  4. KaHa says:

    Witam! Po raz pierwszy w życiu będę robić bezę. Wybrałam Twój przepis. Masz jakieś wskazówki dotyczące np. kolejności robionych składników? I czy można zrobić bez alkoholu? Jeśli beza wyjdzie podzielić się chciałam z dziećmi więc raczej % niewskazane. Acha! I czy musi być pieczona na papierze czy może być na samej blaszce? POZDRAWIAM

    • zuza says:

      Kasia, odpisałam Ci na maila :) Mam nadzieję, że się uda – trzymam kciuki mocno!

      • KaHa says:

        KREM bez alkoholu rewelacja! BEZA przepis też świetny, tylko piekłam w swoim piekarniku obydwie na raz. Jedna warstwa na dolnej półce, druga na górnej i niestety zrobiła się tylko górna. Dolna całkiem opadła i zrobił się gumiaczek. Ale i to nam wystarczyło. Wyszło przepysznie :) Dzięki wielkie za rady! POZDRAWIAM SERDECZNIE :-)

  5. Izabela says:

    Czy beza musi być okrągła? skoro 2 koła nie mieszczą się na blasze na tym samym poziomie to uważam ,że prostokątna też będzie pyszna
    Będę piekła taką bezę i zrobię ją w kwadracie .Jak myślisz nie rozleje mi się ?

    • zuza says:

      Oczywiście nie musi być w kształcie koła – jeśli nie ma być to beza na tort bezowy to zazwyczaj robię ją w kształcie prostokąta na całej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia :)

  6. andziula says:

    Witam.Proszę o pomoc.Chciałam zrobić blet bezowy do tortu,przepis znalazłam gdzies tam w internecie,składał się z samych białek i cukru.Białka ubiły się pięknie,potem dodawałam stopniowo cukier,wyszła super gesta pianka.Nagrzałam piekarnik w minimalnej temperaturze i wstawiłam bezę tylko na tem. 110 st.,bo mój piekarnik ma tendęcje do przypalania.Po 20 minutach poczułam jak beza się przypala,ale stwierdziłam,że najwyżej trochę się przyrumieni,a po kolejnych 20 minutach mogłam już ją wyrzucić bo była czarna.Dla czego?Skoro piekłam w tak niskiej temperaturze???Jestm zrospaczona,miałam ta bezą zabłysnąć i klapa :( .Pozostał mi tylko niemiły zapach spalenizny w całym domu :(

  7. szaraczek says:

    A ja chciałam spytać, od czego zależy, czy w bezie będzie w środku pianka, czy będzie taka bardziej ciągnąca? Zwykle wychodzi mi bardziej piankowa, teraz chciałabym ciągnącą – co zmienić? Z góy dziękuję za radę!

  8. mikusia says:

    Obledna bezunia mniam :) mam pytanko co moge zrobic aby moja beza na serniku byla chrupiaca a nie miekka jak pianka lub gumowata? Dziekuje za odp. i pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>