Kokos, wanilia i biała czekolada

Jestem pewna, że jest oprócz mnie wielu miłośników tych smaków – kokos, wanilia i biała czekolada… Nie tylko obłędnie pachną, ale przede wszystkim smakują. A połączone razem? Hm…Ja jestem wielbicielką takich kremowych, słodkich deserów.
W zasadzie jest to wariacja na temat panna cotty, czyli jednego z najsłynniejszych włoskich deserów.

SKŁADNIKI:

  • 400ml (puszka) mleka kokosowego gęstego o jak najwyższej zawartości kokosa
  • 400ml śmietanki 30% lub 36%
  • 150 – 200g białej czekolady ( w zależności od tego czy ma być bardziej czy mniej słodkie)
  • 2 łyżeczki mielonej wanilii lub 1 laska wanilii
  • 2 łyżki żelatyny i 3 łyżki ciepłej wody

DODATKOWO:

  • Świeże owoce – maliny, jagody, wiśnie lub truskawki, a poza sezonem mrożone – podgrzane w garnuszku z odrobiną cukru i zmiksowane.

WYKONANIE:

  • Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie bardzo dokładnie mieszając i odstawiamy na kilka minut (jeśli za wcześnie zgęstnieje to dodajemy odrobinę gorącej wody i jeszcze raz mieszamy).
  • Pozostałe składniki umieszczamy w garnuszku i cały czas mieszając podgrzewamy na wolnym ogniu do delikatnego zagotowania. Jeśli używamy całej laski wanilii to należy przekroić ją wzdłuż, wybrać nasionka i dodać do garnuszka zarówno nasionka jak i całą przeciętą laskę wanilii, którą przed dodaniem żelatyny wyjmiemy.
  • Zdejmujemy garnuszek z ognia, dodajemy żelatynę i bardzo dokładnie mieszamy – najlepiej rózgą, czyli trzepaczką do ubijania.
  • Przelewamy do małych miseczek lub filiżanek – w zależności od wielkości do 8 lub więcej. Po ostygnięciu wstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin, aż krem dobrze stężeje.
  • Podajemy z owocami lub sosem z owoców

 

 

 

This entry was posted in Ciasta i desery, Przepisy. Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>