Ciasto z pianką i owocami

To ciasto robię wyjątkowo często – przepis jest niezawodny, a ciasto zawsze przepyszne, szybkie i składniki zawsze są w domu. Ulubione. Najlepsze z malinami lub wiśniami, ale doskonałe także z czerwoną porzeczką, jabłkami, śliwkami… Właściwie nie ma ograniczeń! A przepis na spód można wykorzystać także w innych ciastach. Z tego właśnie ciasta zazwyczaj piekę kruche ciasteczka i staram się mieć zawsze zamrożoną choć małą porcję, wystarczającą na upieczenie kilku ciasteczek, kiedy wieczorem nachodzi mnie nagła ochota na małe, słodkie coś. Przepis od mamy, a u mamy od dawien dawna.

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka lekko miękkiego masła lub margaryny*
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • ok. 1 kg owoców dowolnych (może być troszkę mniej) – maliny, porzeczki, wiśnie (poza sezonem mogą być mrożone)

* W wersji bezmlecznej używamy margaryny bezmlecznej np. Maryny

WYKONANIE:

  • Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z 1/2 szklanki cukru.
  • Dodajemy masło, ucieramy dalej i po chwili wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy, zagniatamy i wstawiamy do schłodzenia do lodówki na minimum 30minut, lub jeśli mamy mało czasu na chwilę do zamrażalnika.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180ºC
  • Dużą blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i równomiernie wykładamy schłodzone ciasto na spód blaszki.
  •  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 20 minut, aż spód będzie podpieczony i lekko rumiany.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę i powoli wsypujemy do nich pozostałe 1/2 szklanki cukru cały czas ubijając.
  • Na podpieczony spód wykładamy owoce oraz pianę z białek i wstawiamy do piekarnika na ok. 50 – 60 minut, w zależności od tego jak wygląda beza na cieście – jeśli zacznie się za bardzo rumienić to wyjmujemy ciasto wcześniej z piekarnika.

This entry was posted in Bez mleka, Ciasta i desery, Przepisy. Bookmark the permalink.

One Response to Ciasto z pianką i owocami

  1. Dirtch says:

    a można z jeżynami ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>