Tarta z kremem lemon curd i owocami z ogrodu

Deser! Gdzie jest deser? Nikt nie zrobił deseru? Szybko wyrabiam ciasto i szukam w lodówce składników na krem. Magda zbiera w ogrodzie czerwone porzeczki, maliny i czereśnie. Będzie tarta!

Przepis wprawdzie ze szczytu sezonu porzeczkowo -czereśniowo- malinowego, jednak i teraz z pewnością znajdziemy owoce, których możemy użyć. Jeśli nie śliwki, to być może uda się jeszcze dostać wrześniowe maliny, jeżyny i borówki, które będą pasować idealnie. Zawsze też możemy sięgnąć po owoce mrożone. Ja w tym roku mroziłam na potęgę – zwłaszcza maliny.


Ciasto przyszykowałam według przepisu, który podawałam już wcześniej tutaj.

Kruchy spód*

90 g masła pokrojonego w kostkę
3 łyżki wody
1 łyżka cukru
1 łyżka oleju arachidowego (ja używam np. oleju z orzechów macadamia, ale można w ogóle olej pominąć)
150 g mąki
szczypta soli

  • W żaroodpornej misce umieścić masło, olej, wodę, cukier i sól.
  • Do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika wstawić miskę na 15 min. Kiedy masło się rozpuści, zacznie brązowieć na brzegach, wyjąć misę i od razu dodać mąkę, energicznie mieszając drewnianą łyżką. Gdy składniki się połączą, powstanie kula ciasta. Gorącą przełożyć do formy na tartę i rozgniatając łyżką rozłożyć na całej formie.
  • Nakłuć widelcem. Piec w 200 st. C przez 15 min. Wyjąć i odstawić.

*Odkryty przez Martę Gessler

Krem:

1 opakowanie serka mascarpone 250g
200 – 250g śmietany kremówki 36%, mocno schłodzonej w lodówce
ok. 2 łyżki cukru pudru
kilka łyżek lemon curd*

*Oczywiście najlepszy będzie lemon curd zrobiony własnoręcznie, jednak ja jeszcze nigdy go nie robiłam i używam tego, który przywiozłam z Londynu. Można go już chyba bez większego problemu dostać również w Polsce w lepszych sklepach.

  • Śmietanę ubić z cukrem pudrem na wysokich obrotach miksera, zmniejszając obroty pod koniec ubijania i uważając aby się nie zwarzyła – kiedy jest już wystarczająco gęsta (czyli bardzo gęsta i sztywna) wyłączamy mikser, bo właśnie zbyt długie ubijanie powoduje rozwarstwienie się śmietany.
  • Do śmietany dodajemy mascarpone i miksujemy na niskich obrotach, aż dokładnie się połączą. Na koniec dodajemy również lemon curd i mieszamy.

oraz

Owoce – użyłam wszystkich rodzajów owoców ,które aktualnie były w ogrodzie, czyli porzeczek, czereśni, malin oraz kilku zbłąkanych truskawek. Pasują również jagody, wiśnie, agrest… A poza sezonem na pewno można spróbować ze śliwkami – świeżymi lub lekko podduszonymi na odrobinie masła.

Krem wykładamy na ostudzony spód do tarty, a na wierzchu układamy owoce. Będzie pyszne!

 

 

 

 

 

 

 

This entry was posted in Ciasta i desery, Przepisy. Bookmark the permalink.

5 Responses to Tarta z kremem lemon curd i owocami z ogrodu

  1. Tomek says:

    Zuza! przez Ciebie zgłodniałem w pracy! a tarta wygląda i pewnie smakuje przeeeeepysznie!

  2. WCzarnecka says:

    Świetne zdjęcia, szczególnie podobają mi się te że świeżymi owocami. Tarta na pewno pyszna. Szkoda, że już po sezonie.

  3. zuza says:

    Dziękuję. Szkoda, że po sezonie, ale naprawdę można kombinować z różnymi owocami. A teraz już będę się starać wstawiać wpisy sezonowe w terminie;)

  4. gin says:

    Pyszności :) Wygląda tak letnio, że aż uśmiechnęłam się do monitora na wspomnienie ciepłych, słonecznych dni :)

  5. Pingback: Tajemnice mascarpone » all about cooking

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>