Śniadanie – tarta z lemon curd i jagodami

Dziecko jeszcze śpi…
Będę mogła zjeść śniadanie czytając książkę. Taka okazja nie zdarza się często. Próbuję zachować spokój, jednocześnie starając się przygotować moją małą ucztę szybko, zanim mały ktoś się rozmyśli.

Wczoraj upiekłam dwa spody do tarty- ten drugi został. Czekał na mnie, lemon curd i jagody.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kruchy spód*

90 g masła pokrojonego w kostkę
3 łyżki wody
1 łyżka cukru
1 łyżka oleju arachidowego (ja używam np. oleju z orzechów macadamia, ale można w ogóle olej pominąć)
150 g mąki
szczypta soli

  • W żaroodpornej misce umieścić masło, olej, wodę, cukier i sól.
  • Do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika wstawić miskę na 15 min. Kiedy masło się rozpuści, zacznie brązowieć na brzegach, wyjąć misę i od razu dodać mąkę, energicznie mieszając drewnianą łyżką. Gdy składniki się połączą, powstanie kula ciasta. Gorącą przełożyć do formy na tartę i rozgniatając łyżką rozłożyć na całej formie.
  • Nakłuć widelcem. Piec w 200 st. C przez 15 min. Wyjąć i odstawić.

*Odkryty przez Martę Gessler

Na wierzchu rozsmarowujemy lemon curd i układamy garść jagód. Smacznego.

This entry was posted in Ciasta i desery, Przepisy. Bookmark the permalink.

One Response to Śniadanie – tarta z lemon curd i jagodami

  1. Pingback: Tarta z kremem lemon curd i owocami z ogrodu » all about cooking

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>