Sernik z białą czekoladą i czereśniami, malinami, jagodami…

Biała czekolada – niegdyś moja wielka miłość. Teraz trochę mi przeszła fascynacja, ale kilka dni temu naszła mnie nieodparta ochota na dodanie jej do ulubionego sernika. Pomyślałam sobie, że taki sernik będzie genialnie pasował do czereśni. A drzewa w ogrodzie od ciężaru czereśni niemal się uginają.

Powiem Wam, że jakimś cudem nie jadłam nigdy wcześniej sernika z białą czekoladą i nie sądziłam, że jest tak popularny. Niemniej jednak nie powinno to dziwić, ponieważ jest to doskonały deser. Okazało się tylko, że niekoniecznie z czereśniami, które lepiej chyba zastąpić moim zdaniem truskawkami, malinami, jeżynami, jagodami, a najlepiej wszystkimi razem!

W moim serniku smak białej czekolady jest bardzo subtelny, stanowi delikatny akcent. Całość jest za to idealnie kremowa i zwyczajnie, najzwyczajniej w świecie obłędnie dobra.

Przepis powstał poprzez modyfikację sernika waniliowego, ulubionego przeze mnie i moich bliskich, odkrytego przez Kasię i Martynę (dzięki dziewczynki) na Kwestii Smaku. Metodą prób i błędów sprawdziłyśmy z dziewczynami (z Magdą i ostatnio również z kolejną specjalistką od tego sernika Anią;) ), których serów najlepiej użyć, aby sernik był najdelikatniejszy i taki, jaki lubimy najbardziej i właśnie tą wersję przede wszystkim polecam wypróbować. Tutaj z dodatkiem białej czekolady.


SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg mascarpone
  • 0,5 kg sera twarogowego śmietankowego najlepiej President twaróg śmietankowy
  • 100g drobnego cukru
  • 5 jajek
  • 50ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 200g (2 tabliczki) białej czekolady
  • Ok. 40dkg czereśni wydrylowanych *

* Można użyć też jagód, wiśni, truskawek, malin, jeżyn…

PRZYGOTOWANIE:

  • Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc odpowiednio wcześniej wyjmujemy je z lodówki.
  • Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
  • Przygotowujemy tortownicę (ja używam 26cm średnicy) – na spodzie kładziemy papier do pieczenia o większym rozmiarze niż tortownica, nakładamy obręcz tortownicy i zamykamy – dzięki temu tortownica będzie szczelna. Obręcz w środku smarujemy masłem.
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Naczynie z czekoladą ustawiamy na garnku z niewielką ilością gotującej się wody, tak aby spód naczynia był ogrzewany parą. Cały czas mieszamy aż czekolada się rozpuści.
  • Do misy wkładamy ser i cukier i miksujemy krótko na średnich obrotach, do połączenia się składników. Krótkie miksowanie zapobiegnie napowietrzaniu masy, więc pilnujemy żeby nie miksować zbyt długo. Używamy końcówki miksera do mieszania, a nie do ubijania.
  • Dodajemy po jednym jajku miksując cały czas na niskich/średnich obrotach aż każde jajko dobrze połączy się z resztą masy, cały czas pamiętając, żeby nie miksować zbyt długo.
  • Dodajemy śmietankę i rozpuszczoną czekoladę i krótko mieszamy.
  • Masę wykładamy do tortownicy i dekorujemy garścią czereśni delikatnie wciskając je w masę – ma to być głównie dekoracja, więc można to na tym etapie pominąć i owoce ułożyć po upieczeniu.
  • Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 15 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez 1 godzinę i 45minut.
  • Upieczony sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce, a po całkowitym wystygnięciu wstawiamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
  • Dekorujemy czereśniami lub innymi owocami.
This entry was posted in Ciasta i desery, Przepisy and tagged , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Sernik z białą czekoladą i czereśniami, malinami, jagodami…

  1. kocie-smaki says:

    wygląda obłędnie, podjadłabym kawałek :)

  2. WegAnka says:

    Jedyne, co przychodzi mi do głowy, to prozaiczne: „Śliczny!”

  3. Bardzo lubię białą czekoladę, a Twój sernik wygląda na bardzo kremowy i delikatny – pychota! Zapraszam do udziału w akcji sernikowej :)

  4. Ania says:

    Oj Zuzia ślinka mi cieknie ;) ) …następnym razem piekę z białą czekoladą i owocami super pomysł !!!

  5. Kudlactwo says:

    Ale co to znaczy studzić na kratce? Wyjąć z blaszki i na papierze położyć na tą kratkę?

    • zuza says:

      Już za późno na pewno na odpowiedź, ale odpowiadam – całą blaszkę postawić na kratce- wtedy szybciej stygnie i równomiernie. Z blaszki wyjąć dopiero jak wystygnie i postoi w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>