Kajmak, mascarpone i spółka – to co uwielbiam

Kajmak – czy ktoś go nie lubi? Uwielbiam zajadać go dużą łyżką i zagryzać orzechami. Zresztą kocham go w każdej postaci. A szczególnie w tym cieście. Jestem pewna, że większość z Was zna je w takiej czy trochę innej wersji, prawdopodobnie pod nazwą 3 bit, gdyż jest jednym z tych bardzo łatwych do zrobienia, pysznych i popularnych. No żadna nowość, ale lubię je. W ostatniej wersji wykorzystałam do niego mascarpone i to był naprawdę dobry pomysł – krem był lekko lejący, kremowy i dzięki temu taaaki dobry! Czasem, gdy nie mam czasu przekładam to ciasto tylko zwykłym budyniem z proszku, czasami z dodatkiem masła. Jednak najlepiej zrobić budyń samemu – wcale nie będzie dużo trudniej i dłużej:) Generalnie można z kremem pokombinować i do tego jak zwykle zachęcam, bo w ten sposób właśnie rodzą się najlepsze przepisy. Można też popróbować różnych wariantów wykładania herbatników i krakersów – teraz na spód położyłam krakersy, ale można to zmienić, można użyć samych herbatników lub dwóch warstw krakersów – i tak będzie super!

No więc potrzebujemy:

  • ok. 300g herbatników petit beurre
  • 1 opakowanie słonych krakersów np. Lajkonik 180g
  • 1 słodkie mleko skondensowane w puszce
  • 1 budyń waniliowy
  • 0,4 l mleka
  • 250g mascarpone
  • o,5 l śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • kilka łyżek gorzkiego kakao do posypania wierzchu ciasta

Przygotowanie:

  • Puszkę mleka wstawiamy do sporego garnka, zalewamy zimną wodą tak, aby przykryła całą puszkę i gotujemy na wolnym ogniu – od zagotowania 3 godziny, cały czas pilnując aby puszka była przykryta wodą- co jakiś czas może być potrzeba dolania gorącej wody z czajnika. Studzimy przed otwarciem, ale niezbyt długo – masa powinna być ciepła (ja otwieram zazwyczaj jeszcze mocno ciepłe, ale podobno puszka może eksplodować, więc ostrożnie! ;P )
  • Przygotowujemy budyń* według sposobu na opakowaniu, ale z 400ml mleka. Lekko studzimy i mieszamy na gładki krem z serkiem mascarpone.
  • Na dużą blaszkę o wymiarach 35cm x 25cm wykładamy krakersy.
  • Na krakersy nakładamy masę kajmakową i przykrywamy warstwą herbatników. Następnie nakładamy krem budyniowy z mascarpone i znów przykrywamy herbatnikami.
  • Ubijamy śmietanę (schłodzoną wcześniej w lodówce) na sztywno, dodajemy odrobinę cukru pudru do smaku ( według uznania, jednak ciasto jest bardzo słodkie, więc trzeba uważać, aby nie przesadzić) i wykładamy na wierzch ciasta.
  • Na końcu oprószamy gorzkim kakao.

*Oczywiście, jak mówiłam najlepiej zrobić budyń domowej roboty, jednak z kupnym też jest super;) Na domowy budyń przepis jakoś w najbliższej przyszłości podam.

This entry was posted in Ciasta i desery, Przepisy. Bookmark the permalink.

4 Responses to Kajmak, mascarpone i spółka – to co uwielbiam

  1. Tyna says:

    Mmm, musi być pyszne! I dosyć rozpustne;D Naprawdę pycha:)

  2. Aneta says:

    Uwielbiam kajmak i to ciasto;)

  3. bartoldzik says:

    Smakowitości! Włącza mi się łakomstwo :-)

  4. Kasia says:

    Ja robię identyczne lecz zamiast mascarpone daję krem karpatkowy taki do zrobienia na zimno w 5 minut :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>