Szparagi pod beszamelem

Pojawiają się na początku maja i zanim zdążymy się nimi nacieszyć w czerwcu już tajemniczo znikają. To jedno z warzyw, na które sezon jest bardzo krótki, więc trzeba się spieszyć i jeść! Jeść, bo szparagi to wyjątkowe warzywo, które warto poznać. Poznać i pokochać!

Jednym z moich ulubionych sposobów na szparagi jest zapieczenie ich pod beszamelem. Potrzebne są w tym celu:

  • szparagi – białe lub zielone
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 1,5- 2 szklanki mleka
  • szklanka startego sera gruyere’a lub wybranego innego sera- np. gouda
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Zielone szparagi zazwyczaj nie wymagają obierania w przeciwieństwie do szparagów białych i dlatego ja zazwyczaj wybieram właśnie zielone- z lenistwa. Jednak białe szparagi również uwielbiam, więc czasem warto poświęcić im trochę więcej czasu, aby cieszyć się ich delikatnym smakiem. A więc:

  • Zielone szparagi myjemy i odcinamy bądź odłamujemy twarde, włókniste końce. Nie trzeba ich obierać, jednak ja usuwam twarde łuski. Gotujemy wkładając do wrzącej, lekko osolonej wody przez. ok. 3-5 minut, albo na parze przez ok. 7-10 minut.
  • Białe szparagi myjemy, odcinamy bądź odłamujemy końce i obieramy całe poniżej główki, aby usunąć twarde włókna.Gotujemy przez ok. 10-15 minut, lub chwilę dłużej na parze.
  • Szparagi najlepiej ugotować w specjalnym garnku umożliwiającym gotowanie w taki sposób, aby główki, które są delikatniejsze niż cały szparag były nad powierzchnią wody. Jeśli nie mamy takiego garnka to gotujemy w zwykłym garnku o dużej średnicy, w którym szparagi zmieszczą się bez zginania i połamania.

Beszamel – wiem, że niektórym osobom zrobienie beszamelu wydaje się trudne. Otóż nie jest to trudne i w dodatku jest bardzo szybkie. W klasycznym przepisie nie dodaje się sera, jednak wg mnie z serem jest smaczniejszy, chociaż to czy go dodamy oczywiście powinno zależeć od tego do jakiej potrawy chcemy beszamelu użyć.

  • Masło roztapiamy w garnku na małym ogniu i cały czas mieszając dodajemy mąkę. Najlepiej do mieszania użyć trzepaczki do ubijania. Kiedy masło i mąka się połączą i zasmażą dolewamy 1,5 szklanki mleka i dokładnie mieszamy. Gotujemy aż sos zgęstnieje- jeśli zrobi się bardzo gęsty możemy dodać pozostałe 0,5 szklanki mleka. Dodajemy sól, pieprz i pół łyżeczki tartej gałki muszkatołowej do smaku. Na końcu dodajemy starty ser.
  • Jeśli nie używamy beszamelu od razu to najlepiej przykryć go kawałkiem folii, aby nie utworzył się na nim kożuch.

Szparagi układamy w żaroodpornym naczyniu i wykładamy na nie beszamel. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut- aż beszamel będzie rumiany.

This entry was posted in Na ciepło, Przepisy and tagged , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Szparagi pod beszamelem

  1. Yobada says:

    Prosto, smacznie, przepysznie!

  2. Hania says:

    Wspaniale, właśnie dowiedziałam się , że niepotrzebnie zielone obieralam i o tyle mniej zjadłam :(
    Za przepis dzięki
    A jak zrobic na grillu ???

    • zuza says:

      Na grilla wystarczy szparagi posmarować oliwą i to wszystko – grillować ok. 6-7 minut (trzeba sprawdzać). Ja też planuję ugrillować, tylko czekamy na poprawę pogody;)

  3. Magda says:

    łatwo, prosto i przyjemnie :) dzięki Zuza ;)

  4. Hania says:

    U nas na szczęście są cały rok !!! Za to nadal nie ma rabarbaru :(

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>