Tarta z rabarbarem, truskawkami i kremem mascarpone

Sezon na rabarbar właśnie się rozpoczął (chociaż ten w moim ogródku jest jeszcze bardzo skromny)! A i truskawki  zaczęły się nieśmiało pojawiać! Połączenie ich razem na jednej tarcie było bardzo kuszące, a pomysł na dodanie do nich kremu z mascarpone sprawił, że nie mogłam oprzeć się pokusie.

Muszę przyznać, że bardzo pozytywnie zaskoczył mnie rabarbar, z którym wcześniej nie miałam właściwie dużo do czynienia. Upieczony z dodatkiem brązowego cukru i skórki cytrynowej smakuje fantastycznie! Może być świetnym dodatkiem nie tylko do tej tarty, ale także do jogurtu na śniadanie, do szybkiego deseru z bitą śmietaną, a trochę inaczej przygotowany będzie idealnie pasował do befsztyków. Ale o tym później i nie tutaj ;) Teraz czas na przepis.

A dla osób, które jeszcze nie mają szczęścia posiadania rabarbaru polecam wersję ze świeżymi truskawkami, malinami, jagodami, wiśniami… Tarta będzie również przepyszna!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 170g herbatników
  • 90g masła
  • 2 łyżki brązowego cukru

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 250g serka mascarpone
  • 4 żółtka
  • 60g cukru
  • 100ml białego, wytrawnego wina
  • 50ml likieru Cointreau*

POZOSTAŁE:

  • 5 łodyg rabarbaru
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 15ml Cointreau*
  • miseczka truskawek

* Jeśli nie mamy Cointreau można je pominąć, chociaż wtedy ciasto straci lekko pomarańczowy aromat.

PRZYGOTOWANIE:

  • Rabarbar umyć, odciąć końcówki i pokroić na 2cm kawałki. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać cukrem i skórką otartą z cytryny, a na końcu dodać Cointreau. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
  • Herbatniki drobno pokruszyć, np. w moździerzu, w malakserze, albo za pomocą tłuczka do mięsa lub wałka do ciasta. Wymieszać z roztopionym masłem i cukrem, a następnie wyłożyć na wysmarowaną masłem formę do tarty i lekko ugnieść.
  • Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Naczynie z żółtkami ustawić na garnku z niewielką ilością gotującej się wody, tak aby spód naczynia był ogrzewany parą. Ubijać trzepaczką stopniowo dodając wino i cointreau, aż masa stanie się puszysta i gęsta.
  • Masę z żółtek zmieszać z serkiem mascarpone.
  • Krem wyłożyć na kruchy spód i na wierzchu, według swojej fantazji ułożyć upieczony rabarbar oraz truskawki.
  • Całość schłodzić w lodówce.

Rabarbar: zbieramy przepisy przed sezonem

This entry was posted in Ciasta i desery, Przepisy and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Tarta z rabarbarem, truskawkami i kremem mascarpone

  1. Julia says:

    mmmniam zuzu super ten przepis:-D:-D w wolnej chwili sprubuje;-)

  2. Zdjęcia czarują! Smakowity przepis

  3. Asia says:

    hmm…brzmi i wygląda zachęcająco choc ja nigdy za rabarbarem nie przepadlam,ale moze zmienie zdanie:-)

  4. Nieśka says:

    Bardzo bardzo rrr:P

  5. Asia says:

    tarta wygląda pysznie .. niestety mimo ścisłego trzymania się przepisu tarta kompletnie nie wyszła :( spód nie dał rady się kroić (twardy i zarazem bardzo kruchy) a masa rozlewała się nawet po nocy w lodówce.. w smaku przepyszna ale możliwość skosztowania to tylko poprzez wyjadanie z formy łyżeczką :( niestety gości poczęstować nie będę mogła :/

    • zuza says:

      Prawdę mówiąc nie wiem dlaczego się nie udało. Przy najbliższej okazji podczas robienia tarty zwrócę uwagę na możliwe przyczyny i wprowadzę komentarz.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>