Tajemnice mascarpone

Niesamowicie kremowy, delikatny, rozpływający się w ustach, o bardzo łagodnym smaku – taki właśnie jest włoski ser mascarpone. Pochodzi z położonej na północy Włoch Lombardii, czyli regionu Włoch do którego należą miedzy innymi przepiękne Como i coraz bardziej lubiany przeze mnie Mediolan.
Mascarpone wytwarzany jest ze śmietany, co wyróżnia go spośród innych serów, produkowanych z mleka i sprawia, że jest to serek bardzo tłusty.  I właśnie dzięki temu, że ma dużą zawartość tłuszczu i tą cudowną, gęstą konsystencję kremu, mascarpone jest często niezastąpionym składnikiem deserów. Zazwyczaj jest używany właśnie jako składnik słodkich smakołyków, a najsłynniejszy deser z jego dodatkiem, który jest w ogóle jednym z najsłynniejszych na świecie deserów, to oczywiście włoskie tiramisu.

Przepisów na krem do tiramisu i wariacji na jego temat jest wiele, ale zawsze  podstawą jest mascarpone. Zazwyczaj miesza się go z żółtkami ubitymi z cukrem na puszystą masę, choć można do niego dodać zabaglione, czyli również żółtka z cukrem, ale ubijane na parze z dodatkiem wina Marsala, likieru Cointreau lub innego alkoholu. Niektórzy natomiast w ogóle pomijają jajka i mieszkają mascarpone jedynie z bitą śmietaną.

Taki krem jak do tiramisu można użyć do wielu różnych deserów – do tarty, do przełożenia tortu, jako nadzienie do kruchych babeczek lub dekoracja do muffinek…Pomysłów jest bez liku.

Masy na bazie tego serka można tworzyć na wiele sposobów. Mascarpone ze słodkim, skondensowanym mlekiem użyjemy do tarty z truskawkami lub po prostu jako dodatek do świeżych owoców podanych w miseczce. W duecie z twarogiem jest przepysznym farszem do naleśników, a wymieszany z musem z malin i bitą śmietaną będzie świetny do przełożenia tortu czekoladowego. Doskonale smakuje także połączenie mascarpone z moim ukochanym kajmakiem i orzechami. A do tego kruche ciasteczka…Znane i udane połączenie to brzoskwinie i mascarpone – połówki brzoskwiń nadziewa się serkiem, do którego można wkroić np. orzechy lub migdały.

Gdy do sera dodamy jajka, cukier i wybrane dodatki jak choćby skórka starta z cytryny, powstanie masa, którą możemy upiec na kruchym spodzie lub spodzie z herbatników, a efektem będzie wyjątkowo kremowy i delikatny sernik. Mój ulubiony to ten z połączenia mascarpone, twarogu, śmietanki, cukru, jaj i wanilii – dosłownie rozpływający się w ustach.

Nie myślcie jednak, że mascarpone to tylko składnik słodkości. Świetnie smakuje w połączeniu z makaronami. Tutaj także wszystko zależy od naszej fantazji, bo mascarpone skomponuje się z wieloma warzywami – mogą to być szparagi, zielony groszek cukrowy, bób, cukinia, szpinak… Do tego odrobina czosnku, zrumieniony na patelni boczek lub szynka parmeńska i parmezan. Do kremowych sosów idealnie będzie pasować także dodatek świeżej natki pietruszki.

W książce Marleny de Blasi „Smaki północnej Italii” znalazłam przepis na Salsa di Gorgonzola – sos z białego wina, sera gorgonzola, mascarpone i świeżo zmielonego pieprzu. Jest pyszny do makaronów, mięs i warzyw, a przy tym przygotowanie go zajmuje niewiele czasu. Właśnie to  jest największą zaletą mascarpone, że aby w pełni wykorzystać jego zalety wystarczy mieć pod ręką kilka prostych składników, świeże owoce lub warzywa i poświęcić mu zaledwie kilka lub kilkanaście minut.

Na blogu na dzień dzisiejszy dopiero dwa przepisy z wykorzystaniem mascarpone, ale poczekajcie cierpliwie – w przygotowaniu dwa kolejne ;)

Tarta z rabarbarem, truskawkami i kremem mascarpone

Babeczki z marcepanem i wiśniami

A oto kolejne przepisy z mascarpone:

Kajmak, mascarpone i spółka – to co uwielbiam

Sernik z białą czekoladą i czereśniami, malinami, jagodami…

Tarta z kremem lemon curd i owocami z ogrodu

This entry was posted in Przepisy and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Tajemnice mascarpone

  1. Hania says:

    Super Dziękuje za wyczerpujące rozwinięcie tematu. Tylko teraz dylemat – to moje pudełeczko użyć do deseru czy do makaronu . Jedno i drugie kusi …..
    Szkoda, że serek nie jest popularny w mojej okolicy zamieszkalej przez Azjatów i Meksykanów z domieszką Hindusów ;)
    No ale Włosi mieszkają tylko trochę dalej. Trzeba będzie odwiedzać ich sklepy trochę częściej :)
    Plus , bo maja świeższe warzywa :)

  2. kama says:

    Witam. PROSZĘ O POMOC:) chciałabym zrobić krem z twarogu i mascarpone do przełożenia biszkoptu. Jakie powinny być to proporcje, żeby krem wyszedł dość zwarty? czy kg tłustego twarogu +250 gr mascarpone będzie ok?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>