Ciasto ryżowe

Właściwie to chyba nie zupełnie ciasto według mnie, chociaż rzeczywiście jak ciasto wygląda. Myślę jednak, że bardziej przypomina pudding. Pudding ryżowy.

Na przepis natknęłam się dziś przy śniadaniu, kiedy wreszcie udało mi się zajrzeć do książki Cristiny Bottari „MammaMia, prawdziwa kuchnia włoska”, która jest kolejną rzeczą, czekającą na mnie od grudnia…. Przepis wydał mi się banalny, wszystkie składniki miałam na stanie, więc decyzja zapadła błyskawicznie, i podczas gdy Leo rozkosznie zabawiał się w rozrzucanie po kuchni brokuła i wgniatanie go w podłogę, ja zabrałam się do roboty. Uwierzcie mi, że nie ma nic prostszego! A jeśli ktoś, tak jak ja uwielbia słodkie, mleczne, rozpływające się w ustach puddingi, to koniecznie musi spróbować.Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym choć odrobinę nie zmodyfikowała przepisu, więc dodałam dodatkowo esencję waniliową.

SKŁADNIKI:

  • 200g ryżu
  • 1l mleka
  • 200 g cukru
  • 200g migdałów
  • skórka z jednej cytryny
  • 3 łyżki esencji waniliowej
  • szczypta soli
  • 4 jajka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ryż gotujemy w mleku ze szczyptą soli tak długo, aż całe mleko wsiąknie w ryż. Jeśli po 30min. mleko nie wsiąknie, to można zdjąć garnek z kuchenki i odstawić na 10-20min- po tym czasie konsystencja powinna być dobra. Następnie dodajemy cukier, posiekane drobno migdały oraz skórkę z cytryny i esencję waniliową. Gdy masa ostygnie dodajemy 4 jajka i dokładnie mieszamy. Wlewamy masę do tortownicy nasmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w 200ºC przez ok. 30min. – aż ciasto nabierze złocistej barwy.Uwaga! : w przepisie podano sposób na to, aby ciasto zyskało dodatkowy aromat- nadadzą go dwa ciasteczka amaretti dodane do mleka pod koniec gotowania. Ja ich nie dodałam, ponieważ nie miałam ich w domu.
A bonusowo pacman – nie mogłam się powstrzymać;)

This entry was posted in Bez glutenu, Ciasta i desery, Przepisy. Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>