Ciasto marcepanowe z wiśniami i konfiturą pomarańczową na osłodę

Na osłodę wszystkich smutków fantastyczne ciasto marcepanowe z domową konfiturą z pomarańczy według przepisu na blogu Moje wypieki. Wcześniej o dziwo nigdzie nie natknęłam się na żaden przepis na ciasto z marcepanem, a marcepan uwielbiam, więc jak tylko przepis pojawił się na blogu wyruszyłam na poszukiwania odpowiedniego marcepanu. Udało mi się dostać w Almie surową masę marcepanową do ciast, która czekała cierpliwie od grudnia w szufladzie, aż znajdę dla niej chwilę czasu.
Ciasto jest łatwe do zrobienia, a rezultat doskonały, więc szczerze zachęcam do wypróbowania. Przepis poniżej, a ja tylko powiem, że w wyniku roztargnienia, przypadkiem wprowadziłam drobną modyfikację i drugą część konfitury nałożyłam na ciasto jeszcze przed pieczeniem – uważam, że można zrobić tak i tak. Zmniejszyłam również troszkę ilość cukru w nadzieniu marcepanowym, ponieważ konfitura wyszła bardzo słodka. W przepisie podaję wersję niezmienioną. W nawiasach moje uwagi do przepisu Doroty ;)

SKŁADNIKI na kruchy spód:

  • 175 g mąki pszennej
  • 100 g masła, zimnego
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 – 2 łyżki lodowatej wody

Składniki na kruchy spód wyrobić ( ja wyrabiam w kochanym kitchen aid), zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut ( proponuję dłużej, nawet kilka godzin).

Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na papierze do pieczenia, następnie razem z papierem przenieść nad formę od tarty, obrócić, delikatnie odkleić papier i wylepić nim formę do tarty (o średnicy 23 – 24 cm), wysmarowanej wcześniej masłem ( mi się ta sztuczka niestety nie udała, więc formę jak zwykle wylepiłam, ale muszę nad tym popracować). Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto – może to być również fasola lub ryż. Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut ( ja piękę zazwyczaj na 180ºC ). Następnie papier usunąć, piec kolejne 7  – 9 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.

Składniki na nadzienie marcepanowe z wiśniami:

  • 175 g masy marcepanowej
  • 50 g cukru pudru ( ja użyłam mniej, ok. 30g)
  • 85 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 25 g mąki pszennej
  • 2 duże jajka

Masę marcepanową i masło włożyć do malaksera i utrzeć na gładką masę. Dodać pozostałe składniki i zmiksować.

Ponadto:

  • 200 g wiśni – jeśli wiśnie są mrożone należy je wcześniej rozmrozić i odsączyć, podobnie z kompotowymi lub z syropu, nalewki ( ja użyłam wiśni z nalewki i to był dobry wybór;) )
  • pół  szklanki konfitury pomarańczowej lub morelowej ( ja użyłam konfitury pomarańczowej własnej roboty, na którę przepis również wpiszę)

Wykonanie

Podpieczony kruchy spód od tarty posmarować częścią konfitury pomarańczowej. Na konfiturę wyłożyć nadzienie marcepanowe, wyrównać. Na nadzienie porozkładać delikatnie wiśnie.

Piec dalej w tej samej temperaturze przez około 25 – 30 minut. Tartę wyjąć z piekarnika, wystudzić. Jeśli będzie zbyt szybko ‘łapała’ kolor, należy przykryć od góry folią aluminiową. Włożyć na kilka godzin lub całą noc do lodówki.

Kolejnego dnia wierzch tarty posmarować delikatnie resztą konfitury.

 

This entry was posted in Ciasta i desery, Przepisy. Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>